Türkiye İMSAD Dergi'nin 60. sayısı yayımlandı!

Zorlu bir dönem olarak nitelendirilen 2024, inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisi için de zorluklara uyum sağlama yılı oldu. Öte yandan inşaat malzemesi sanayisi 2024 yılında; kentsel dönüşüm, yeni konut üretimi, deprem bölgesi ihtiyaçları, altyapı yatırımları, yenileme/ renovasyon faaliyetleri ve ihracat performansı ile gelişmeye devam etti. Yılın son sayısında biz de dünyada yaşanan gelişmeler, Türkiye ekonomisindeki durum ve beklentilerle, inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinin 2024 yılı değerlendirmesini yaparak 2025 yılı öngörülerini ele aldık.

Özel Röportaj köşemiz için bu sayımızda Türk İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ile bir araya geldik. Türk iş dünyasının en temel sorunlarının; yüksek enflasyon, finansmana erişim zorluğu, istihdam kayıpları ve özel sektörün borç yükü olduğunu Süleyman Sönmez, KOBİ'lerin iş hacimlerinin düştüğünü, üretim ve ihracat tarafında yeterince desteklenmediklerini söyledi. Türkiye İMSAD Dergi'ye özel açıklamalarda bulunan Süleyman Sönmez, "Şeffaf ve tutarlı bir ekonomi politikası, düşük faizli kredi imkânlarının artırılması ve KOBİ'lere yönelik destek paketlerinin uygulanması gerekiyor" dedi.

İş hayatına 1998 yılında başladığı Çuhadaroğlu Grubu'nda 2003 yılından beri Çuhadaroğlu Alüminyum ve Çuhadaroğlu Metal Sanayi ve Pazarlama Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Kenan Aracı ile Profesyonel Bakış röportajımız için buluştuk. Değişime ayak uyduran ve bunu davranışsal olarak şirket kültürüne hızlıca uyarlayabilen bir yönetici olduğunu belirten Kenan Aracı, "Bu temel özelliğin oluşmasındaki ana etmenlerden biri sorunlara değil, çözümlere odaklanmam. Bu sorunları çözebilmek için de kendimi ve çevremdekileri sürekli geliştirmeleri yönünde zorlayan bir yönetici olduğumu söyleyebilirim" dedi. Kenan Aracı ile iş hayatından hobilerine uzanan keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Sektörel Güç sayfamızda Türkiye Asfalt Müteahhitleri Derneği (ASMÜD) Yönetim Kurulu Başkanı Ayberk Özcan’ı ağırladık. Sektörün zorlu bir süreçten geçtiğini vurgulayan Ayberk Özcan, sektör kamu projelerini üstlendiğinden, potansiyel asfalt işlerinin doğrudan yol idarelerinin politika ve yatırımlarına bağlı olduğunu söyledi. Ayberk Özcan ile ASMÜD'ün faaliyetlerini ve sektörle ilgili değerlendirmelerini konuştuk.

Mimari projeler ve yeşil bina danışmanlığı konularında yetkinliği ile öne çıkan ALAN Mimarlık Kurucusu Beyza Kasapoğlu ile Mimarlık ve İnşaat Dünyası köşemiz için bir araya geldik.  Baba mesleği olan mimarlığa ilgisi küçük yaşlarda başlayan Yüksek Mimar Beyza Kasapoğlu, 2007 yılında kurduğu ALAN Mimarlık ile sürdürülebilir projeler gerçekleştiriyor. 2009 yılında, yeşil binalar konusunda çalışmalara başladığını ve Türkiye’deki ilk 10 LEED uzmanından biri olduğunu vurgulayan Kasapoğlu, projelerinin merkezinde yer alan sürdürülebilirliğin, tasarımdan inşaat yöntemlerine kadar tüm süreçlerde entegre bir anlayışla ele alındığını söyledi.

Yılın son sayısında Söyleşiler sayfalarının konukları ise Seranit Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Kıvanç ile Knauf Türkiye Genel Müdürü Ali Türker oldu. Fatih Kıvanç geride bırakacağımız 2024 yılının, Seranit için hem operasyonel hem de stratejik anlamda önemli bir yıl olduğunu belirtirken Ali Türker ise yurt içi pazarda etkinlikleri arttıkça yıllar içinde yüzde 100 kapasite artışına gitmeye kararlı olduklarını ifade etti. Kendileriyle hem şirketlerinin faaliyetlerini hem de geleceğe yönelik hedeflerini değerlendirdik. 

İhracat Kapıları sayfalarımızda bu sayımızda Bulgaristan’a yer verdik. Avrupa'nın Asya'ya açılan kapıları arasında yer alan ve stratejik konumu sayesinde ticaret için önemli bir geçiş noktası olan Bulgaristan, Türkiye içinse hem ticaret partneri hem AB'ye giriş kapısı hem de AB ile ticareti geliştirecek bir lojistik üs olarak öne çıkıyor. 2021-2027 program döneminde AB fonlarından Bulgaristan'ın ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi için öngörülen 1.62 milyar euro büyüklüğündeki finansmanın alt yapı yatırımlarını hareketlendirmesi, ülkeye inşaat malzemesi ihracatının artması için de fırsatlar sunuyor.

Her zaman olduğu gibi bu sayımızda da özel röportajlarımızın yanı sıra pek çok güncel konu ve köşe yazısı sizleri bekliyor.

Türkiye İMSAD Dergi'nin web sitesini ziyaret etmek ve 60. sayıyı dijital ortamda okumak için tıklayın...