61. Türkiye İMSAD Gündem Buluşmaları’nda 2025 yılı beklentileri konuşuldu

“Trump’ın ilave vergileri Türkiye için hem fırsat hem de risk”

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından 61’inci kez düzenlenen Gündem Buluşmaları; Demirdöküm’ün katkılarıyla 9 Nisan 2025 Çarşamba günü çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Açılış konuşmasını Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu’nun yaptığı toplantı; inşaat malzemesi sanayicileri, iş dünyasından isimler ve sektör profesyonelleri tarafından ilgiyle takip edildi. "2025'te Ekonomi ve İnşaat Sektörünü Neler Bekliyor?" başlığı altında gerçekleşen toplantının moderatörlüğünü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan üstlenirken, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel konuşmacı olarak yer aldı.

“İnşaat malzemesi sanayisi Türkiye açısından kritik öneme sahip”

İnşaat malzemesi sanayisinin Türkiye açısından stratejik öneme sahip olduğunu belirten Tayfun Küçükoğlu, “2024 yılında Türkiye toplamda 262 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 29 milyar dolarlık ihracatla sektörümüz ise topla ihracatta yüzde 11 oranında paya sahip olarak önemli bir başarıya imza attı. Öte yandan, gelişen yeni kutuplaşma eğilimleri, ticaret savaşları, emtia milliyetçiliği, ekonomik güçlerin diğer ülkeler üstünde yarattığı etkilerin daha da derinleşmesi, yıllar önce gündemimizden kalkan kendi kendine yeten ülke olabilme kavramını yeniden öncelik haline getirdi. Bu noktada, sektörümüzün bağımsız olması ve ülke gelişime yüksek oranda katkı sunması, inşaat malzemesi sanayisinin Türkiye açısından önemini çok daha fazla artırıyor’’ diye konuştu.

“Sektörümüz altı temel etki altında gelişiyor’’

Konuşmasını devamında öngörülerini paylaşan Küçükoğlu, “Bu dönemde, inşaat malzemesi sanayimizin altı temel etki altında geliştiğini görüyoruz. Bunları; kentsel dönüşüm, yeni konut üretimi, deprem bölgesi ihtiyaçları, altyapı yatırımları, yenileme ve güçlendirme ihtiyaçları ile ihracat faaliyetleri olarak sıralayabiliriz. Sektörümüzün gelişimine en iyi şekilde katkı sunmak için dernek olarak faaliyetlerimizi yoğun biçimde sürdürüyoruz. 2025 yılı sonunda inşaat malzemesi sanayi üretimimizin yüzde 3,7 oranında büyüyeceğini öngörüyoruz’’ dedi.

Önümüzdeki dönem ticaret savaşlarının etkileriyle şekillenecek’’

Toplantıda küresel gelişmelere dikkat çeken Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, ABD’nin uyguladığı ilave vergilerle birlikte önümüzdeki dönem ticaret savaşlarının etkileriyle şekillenecek. Bu aksiyonların temel sebebini de ABD’nin dünya ticaretindeki liderliğini Çin’e kaptırması oluşturuyor. Trump yönetimi bu ilave vergileriyle hem ABD iç pazarında üretimi artırmaya hem de küresel rekabette Çin’e kaptırdığı Küresel Ticaret Liderliği’ni sonlandırmaya çalışıyor. Petrol fiyatını da 60$/Varil altına indirerek Rusya Ortadoğu Coğrafyası petrol gücünü kontrol etmeye çalışıyor” diye konuştu.

Ucuz Asya ürünlerine karşı iç pazarın korunması gerekiyor

Uluslararası ticarette yaşanan gelişmelerin Türkiye inşaat malzemesi sektörüne etkileri üzerine Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, şunları söyledi: ‘’Trump yönetiminin başta Çin olmak üzere Asya ve Avrupa ülkelerine getirdiği yüksek ilave vergiler, Türkiye’yi ABD pazarında avantajlı hale getiriyor. Öte yandan, ABD’ye ihracatta zorlanacak olan Çin, Hindistan ve Vietnam gibi ülkeler, Avrupa ve Orta Doğu pazarlarında agresif ihracat politikaları izleyebilirler. Bu pazarlar Türkiye için de büyük önem taşıyor. Bir diğer risk ise Türkiye iç pazarında beliriyor. 2024 yılında 125 milyar dolar büyüklüğe ulaşan inşaat malzemesi iç pazarımıza da yönelim artacaktır. Bu noktada ucuz Asya ürünlerine karşı iç pazarın korunması gerekiyor.’’

“2025 yılında büyüme daha dengeli olacak”

2025 yılı ile ilgili beklentilerine de yer veren Gürlesel sunumunda şu bilgileri paylaştı “2025 yılı için inşaat sektöründe yüzde 5’lik bir büyüme bekliyorum. İnşaat sektöründeki büyümenin içerdeki ve dışarıdaki finansal şoklardan çok fazla etkilenmeyeceğini düşünüyorum. 2025 yılı sonuna kadar deprem bölgesinde 300 bine yakın bağımsız bölümün bitirilip teslim edilmesi planlanıyor. Bu da büyümeye 2 ila 2 buçuk puanlık bir katkı sağlayacaktır. Ulaştırma, enerji, okullar, tarım alanları vs. gibi alanlarda ciddi sosyal donatılarda iyileştirmeler ve inşaat faaliyetleri 2025'te de devam edecek. 2025'te özel sektör inşaatları 0,5 puan, kamu yatırımları ve sosyal konutlar ise büyümeye 1 puan ancak getirir. İnşaat malzemeleri sanayisine gelecek olursak; 2024 yılında inşaat sektörü yüzde 9,3 büyürken, inşaat malzemeleri sanayisinde üretim yüzde 1,4 arttı. Çok sektör yüksek oranlı büyürken, birçok sektörde yüksek oranlı küçüldü. 2023 yılında deprem sonrasında aynı şey yaşanmıştı. 2025 yılı nasıl olur diye bakacak olursak 2025 yılı ocak ayında inşaat malzemeleri sanayi üretiminde yüzde 3,4’lük bir artış oldu. Bu sene yenileme pazarı hariç diğer talep unsurlarında büyüme daha dengeli olacak. Yani sosyal konut, özel sektör, deprem, kentsel dönüşüm vs. tarafından tüm sektörlere daha eşit talep gelecektir diye düşünüyorum.”

 

* Toplantının tamamını izlemek için tıklayın.

* * Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel'in sunumu için tıklayın.